Stellan Skarsgård

1. Stellans uppväxt och tidiga karriär

2. Bombi Bitt och jag

3. Hamilton

4. Pirates of the Caribbean

5. Mamma Mia!

6. Valrörelsen 2010

7. Marvels universum

8. Berättelsen om Askungen

9. Borg

10. Chernobyl

Stellans uppväxt och tidiga karriär

Stellan Skarsgård är sonson till Hjalmar Nilsson, son till orderchefen vid Limhamnsbolagen Jan Skarsgård och Gudrun Larsson. Han föddes i Göteborg. Under Skarsgårds uppväxt flyttade familjen ofta och de bodde hans första år i Totebo i Hjorteds socken i norra Småland, därefter i Kalmar, Marielund i Funbo socken utanför Uppsala och i Uppsala innan det blev Klagshamn strax söder om Malmö, där han inledde sitt teaterintresse i Arbetarnas bildningsförbunds barnteater och Folkets Parks barnteater sommartid. Vid 16 års ålder flyttade Skarsgård själv hemifrån och studerade vidare i Helsingborg, först vid Olympiaskolan och senare vid Nicolaiskolan, som han hoppade av 1969. Någon formell skådespelarutbildning har han aldrig genomgått.

 

Som ung spelade Skarsgård titelrollen i tv-serien Bombi Bitt och jag (1968), vilket gjorde honom till tonårsidol. Han spelade även roller på stadsteatrarna i Helsingborg (1968), Malmö (1969), Uppsala (1970–1971) och Stockholm (1972–1973). 1972–1988 var Skarsgård engagerad vid Dramaten, och 1782 slog han igenom på filmduken med rollen som den harmynte och förtrycktebonddrängen Sven i Hans Alfredsons Den enfaldige mördaren, en filmatisering av Alfredsons egen roman En ond man. Skarsgård belönades både med en Guldbagge och med Silverbjörnen på Filmfestivalen i Berlin för rollen.

 

Bombi Bitt och jag

Bombi Bitt och jag är en svensk TV-serie från 1968 byggd på Fritiof Nilsson Piratens debutroman Bombi Bitt och jag (1932) med Bengt Lagerkvist som regissör. Första avsnittet premiärvisades den 27 januari 1968, och fotograf var Bertil Wiktorsson. Från april 2013 finns TV-serien i sin helhet tillgänglig i Sveriges Televisions Öppet arkiv.

Bombi Bitt och jag är en roman med inslag av humor, ett slags självbiografi av Piraten i unga dagar. Mycket är visserligen fantasi, men det berättas på ett sannolikt och medryckande sätt. Handlingen är till stora delar förlagd i skånska miljöer (centrerade kring Vollsjö) i början av 1900-talet.

Bokens inledning är berömd: 

”Min vagga vaggade i Tosterup i Färs härad av Malmöhus län. Min fader var stins i Tosterup. Mina föräldrar voro goda och ömma. Jag var en vanartig son.”

Piraten-boken har inspirerats av Mark Twains fabulerande pojkäventyr, och den har liknats både vid Tom Sawyer och Huckleberry Finn. Titelns "Jag" – Bombi Bitts tre år yngre följeslagare Eli, är Piratens alter ego. Namnet är hämtat från en pojke hos Zacharias Topelius. Vollsjös eget alter ego heter i boken Tosterup, och miljöerna i boken är hämtade från olika bygder i sydöstra Skåne där Piraten eller andra i hans släkt levat.

Mycket av "barndomsskildringarna" i boken är mer eller mindre fria fabuleringar. Patron Esping och Vricklund, liksom pigan Boel, Bombi Bitt och "Elis" föräldrar, kan ha verkliga förebilder, medan annat är mindre verklighetsförankrat. Nilsson Piratens egen far var dock stins i Vollsjö (alltså "Tosterup").

 

Hamilton

Carl Gustaf Gilbert Hamilton, född 1954, är en fiktiv gestalt skapad av Jan Guillou. Hamilton är svensk greve, underrättelseofficer och attackdykare i Svenska flottan med specialistutbildning hos Navy Seals och FBI. Han är huvudpersonen i de tio böckerna i Hamilton-serien som gavs ut mellan 1986 och 1995, samt i en novell från 1995 och har en stor roll i romanerna Madame Terror (2006) och Men inte om det gäller din dotter (2008). Han förekommer även som ung i en mindre roll i senare delar av Guillous romanserie Det stora århundradet. Flertalet av böckerna är nyckelromaner. Utöver den litterära figuren har Hamilton även gestaltats flera gånger i film och tv.

 

Den Hamilton som förekommer i filmerna och tv-serierna gjorda från 1989 till 1998 är baserad på bokserien, med mindre ändringar. De som spelat rollen i filmatiseringar mellan 1989 och 1998 är Carl Hamilton är Stellan Skarsgård, Peter Haber, Stefan Sauk till Peter Stormare. Stellan Skarsgård spelar rollen i två filmer (Täcknamn Coq Rouge och Den demokratiske terroristen) där handlingen i stort sett följer de två första böckerna. Peter Haber spelar Hamilton i TV-serien Fiendens fiende, som har nästan identisk handling med bok nummer 4 i serien. Vendetta med Stefan Sauk i huvudrollen bygger på bok nummer 6 och Hamilton på böckerna 7 och 8 (Ingen mans land och Den enda segern) med Peter Stormare.

 

Pirates of the Caribbean

Pirates of the Caribbean är en action-komedi-äventyrsfilmserie med Johnny Depp i huvudrollen. De är regisserade av Gore Verbinski, Rob Marshall, Joachim Rønning och Espen Sandberg. Alla filmerna i serien är producerade av Jerry Bruckheimer. Filmerna är baserade på attraktionen Pirates of the Caribbean i nöjesparkerna Disney World och Disneyland. Filmerna centrerar kring kapten Jack Sparrow (Johnny Depp) och hans vänners äventyr.

 

Stellan Skarsgård spelar rollen som Bootstrap Bill Turner som är med i den andra och den tredje filmen; Död mans kista och Vid världens ände. Den tredje filmen, Vid världens ände, kostade 300 miljoner dollar att producera och var vid tiden den dyraste filmen som någonsin gjorts. 80 % av budgeten gick till att täcka Stellan Skarsgårds lön.

 

Mamma Mia!

Mamma Mia! är en brittisk-amerikansk-svensk musikalfilm från 2008 regisserad av Phyllida Lloyd och med manus av Catherine Johnson. Filmen är baserad på musikalen Mamma Mia!, som i sig delvis är byggd på låtar av popgruppen Abba. Filmtiteln är hämtad från gruppens hitlåt Mamma Mia från 1975. I filmen medverkar bland andra Christine Baranski, Pierce Brosnan, Dominic Cooper, Colin Firth, Amanda Seyfried, Stellan Skarsgård, Meryl Streep och Julie Walters. Handlingen följer en ung blivande brud som bjuder tre män på det kommande bröllopet. Var och en av dessa tre skulle kunna vara hennes pappa.

Filmen är till största delen inspelad på ön Skopelos i Grekland mellan augusti och september 2007. Världspremiären ägde rum den 30 juni 2008 på Leicester Square i London. Filmen hade Sverigepremiär den 11 juli 2008. På den svenska galapremiären en vecka tidigare var flera av filmens skådespelare och för första gången sedan 1986 alla de tre medlemmarna i ABBA samlade.

En uppföljare, Mamma Mia! Here We Go Again, hade premiär i juli 2018.

 

Valrörelsen 2010

Söndagen den 19 september 2010 anordnades riksdagsval i Sverige. Vid detta val valdes riksdagen för mandatperioden 2010–2014. Förtidsröstningen i Sverige påbörjades den 1 september 2010, men svenska ambassader och konsulat i utlandet kunde ta emot röster redan den 26 augusti 2010, brevröstning från utlandet började den 5 augusti. Valet gav som resultat att Alliansen blev största block men utan att få egen majoritet. Sverigedemokraterna kom för första gången in i riksdagen. Valdeltagandet var 84,63 % vilket är 2,64 procentenheter högre än vid riksdagsvalet 2006.

 

Under valrörelsen kampanjade Stellan Skarsgård för Socialdemokraterna och det rödgröna blocket, som då leddes av Mona Sahlin, Lars Ohly, Maria Wetterstrand och Peter Eriksson.

 

Mandatfördelningen efter valet blev följande:

Sveriges socialdemokratiska parti: 130

Moderata samlingspartiet: 87

Centerpartiet: 29

Folkpartiet Liberalerna: 28

Kristdemokraterna: 24

Vänsterpartiet: 122

Miljöpartiet de Gröna: 19

Alliansen totalt: 178

De rödgröna totalt: 171

 

 

Marvels universum

Marvels universum är ett fiktivt universum i vilket Marvel Comics superhjältehistorier utspelar sig. De många superhjältarna och superskurkarna förekommer oftast i sina egna givna sammanhang i sina respektive serietidningar men med gästspel från andra. Då och då görs även storstilade "crossovers" där många karaktärer som normalt inte förekommer tillsammans förekommer i samma historia. Det förekommer till exempel i The Avengers där en rad av Marvels superhjältar arbetar tillsammans i en hjältegrupp med samma namn. The Avengers består av Iron Man, Captain America, Hulken, Thor, Black Widow och Hawkeye.

Den första filmen från Marvels universum som Stellan Skarsgård är med i är Thor. Filmen handlar om tre forskare, Dr. Jane Foster (Natalie Portman), Dr. Erik Selvig (Stellan Skarsgård) och Darcy Lewis (Kat Dennings) som studerar astrofysik i New Mexico när en märklig storm placerar en man mitt i öknen. 

I Asgård har Thor (Chris Hemsworth) och Hercules (Tom Hiddleston) vuxit upp som bröder, men när Thor ska efterträda Oden som kung avbryts kröningen av att frostjättar bryter sig in i vapenrummet och försöker stjäla en artefakt som Oden tog från dem under kriget mellan frostjättarna och asarna. Tor vill straffa frostjättarna, men Oden försöker lugna ner honom. Tillsammans med sina krigarvänner och Loke far Oden till frostjättarnas värld för att slåss. Oden räddar dock dem och straffar Thor genom att ta bort hans krafter och förvisa honom till jorden – där han hittas av de tre forskarna.

 

Berättelsen om Askungen

Berättelsen om Askungen är en amerikansk film från 2015 som bygger på sagan om Askungen i Bröderna Grimms och Charles Perraults versioner. På Oscarsgalan 2016 nominerades Berättelsen om Askungen för bästa kostym, men den förlorade mot Mad Max: Fury Road.

Filmen handlar om en föräldralös flicka växer upp hos sin elaka styvmor och styvsystrar i slottet som en gång tillhörde hennes far. Hon tvingas att bli deras kökspiga samt sköta allt hushållsarbete. För att hon ska bli riktigt förödmjukad kallar de henne för Askungen. Även om hennes styvmor och styvsystrar hela tiden ordnar nya uppgifter åt henne fortsätter hon att drömma om den dag då hon kommer att finna lyckan. De enda på slottet som behandlar henne väl är djuren, med ett undantag; hennes styvmors katt Lucifer som gör allt för att ge henne mer arbete.

En dag bjuder kungen på bal till ära av hans son; landets prins. Alla ogifta kvinnor i landet är inbjudna och Askungens styvmor lovar henne att hon ska få följa med. Styvmodern har dock tänkt ut en plan för att hindra Askungen från att sy sin klänning; de ger henne mycket mer arbete än vanligt. Hennes vänner mössen och fåglarna syr dock färdigt den åt henne och Askungen springer ner för att hinna med vagnen som ska ta familjen till slottet. Systrarna sliter dock sönder klänningen som djuren fixat, och styvmodern och styvsystrarna sätter sig i vagnen på väg mot slottet.

I förtvivlan springer Askungen ut i mörka natten, då en snäll och god  uppenbarar sig och förvandlar en pumpa till en vagn, mössen till hästar och förvandlar Askungens klänning från fula trasor till den vackraste klänningen någon har skådat och även skor av glas på fötterna.

Du måste vara hemma klockan 12, för då är förtrollningen bruten, förklarar den goda fén och försvinner.

 

Borg

Borg är en svensk biografisk dramafilm om tennisspelaren Björn Borg. Den hade svensk premiär den 31 september 2017. Den är regisserad av danske Janus Metz Pedersen efter ett manus av Ronnie Sandahl. Huvudrollen spelas av Sverrir Gudnason. Filmen skildrar åren i Björn Borgs liv då han gjorde resan från Södertälje till världseliten, samt omkring rivaliteten mellan honom och amerikanen John McEnroe (spelad av Shia LaBeouf) och finalmatchen dem emellan i Wimbledonmästerskapen 1980.

Stellan Skarsgård spelar Lennart ”Labbe” Bergelin. Lennart "Labbe" Bergelin föddes den 10 juni 1925 i Alingsås och dog den 4 november 2008 i Stockholm. Han var en svensk tennisspelare och tenniscoach, mest känd som tränare till Björn Borg under dennes seniorkarriär, 1971-1983. 

Bergelin, som år 1948 blev första svenska tennisspelare att vinna en Grand Slam-titel (dubbel i Franska Öppna), tilldelades 1950 Svenska Dagbladets guldmedalj och år 2004 upptogs han i Swedish Tennis Hall of Fame.

Bergelin blev sedan 1975 uppmärksammad i svensk press för sina svengelska uttalanden "The bottom is nådd!" och "Excuse me, do you have what we in Sweden call a skiftnyckel?" Björn Borg påstod i en intervju 2015 att Bergelin yttrade "The bottom is nådd" i Monte Carlo som kommentar till att Borg blev utslagen i första omgången av en tennisturnering i Monte Carlo. "Do you have what we in Sweden call a skiftnyckel" ska enligt samma intervju ha yttrats i samband med ett motorstopp i Norwich, då Bergelin anmodat en annan bilist att stanna, för att sedan fälla yttrandet.

 

Chernobyl

Chernobyl är en brittisk-amerikansk miniserie i fem avsnitt, skapad och skriven av Craig Mazin och regisserad av Johan Renck, som musiker även känd under artistnamnet Stakka Bo. Serien skildrar kärnkraftsolyckan i Tjernobyl, som inträffade i Sovjetunionen i april 1986, och dess omedelbara följder. Det är en samproduktion mellan HBO och det brittiska TV-bolaget Sky, och premiärvisades på HBO den 6 maj 2019.

Chernobyl skildrar i dramadokumentärens form kärnkraftsolyckan som inträffade i Sovjetunionen i april 1986 och avslöjar hur och varför det hände och berättar historierna om de människor som deltog och dog i olika uppdrag för att förhindra spridningen av radioaktivitet, samt Sovjetunionens försök att dölja olyckan.

Chernobyl är i första hand baserad på minnena från olika invånare av den evakuerade staden Prypjat, som skildras av den vitryska nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj i sin bok Bön för Tjernobyl.